Πρόληψη οστεοπόρωσης

Ολα όσα θα πρέπει να γνωρίζετε

Η οστεοπόρωση προκαλεί τα οστά να γίνουν αδύναμα και εύθραυστα-τόσο εύθραυστα που μια πτώση ή ακόμα και ήπιες πιέσεις όπως κάμψη ή βήχας μπορεί να προκαλέσει κάταγμα. Τα κατάγματα που σχετίζονται με την οστεοπόρωση εμφανίζονται συχνότερα στο ισχίο, στον καρπό ή στη σπονδυλική στήλη. Το οστό είναι ζωντανός ιστός που διασπάται συνεχώς και αντικαθίσταται. Η οστεοπόρωση εμφανίζεται όταν η δημιουργία νέου οστού δεν συμβαδίζει με την απώλεια παλαιού οστού. Η οστεοπόρωση προσβάλλει άντρες και γυναίκες όλων των φυλών. Αλλά οι λευκές γυναίκες-ειδικά οι ηλικιωμένες γυναίκες που έχουν περάσει στην εμμηνόπαυση-διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο. Τα φάρμακα, η υγιεινή διατροφή και η άσκηση με βάρη μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της απώλειας οστών ή στην ενίσχυση των ήδη αδύναμων οστών

Παράγοντες κινδύνου

Ένας αριθμός παραγόντων μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα εμφάνισης οστεοπόρωσης – κάποιοι είναι :

  • Το φύλο σου. Οι γυναίκες είναι πολύ πιο πιθανό να αναπτύξουν οστεοπόρωση από ό, τι οι άνδρες.
  • Ηλικία. Όσο μεγαλώνετε, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος οστεοπόρωσης.
  • Φυλή . Διατρέχετε τον μεγαλύτερο κίνδυνο οστεοπόρωσης εάν είστε λευκοί ή ασιατικής καταγωγής.
  • Οικογενειακό ιστορικό. Το να έχετε έναν γονέα ή έναν αδελφό με οστεοπόρωση σας θέτει σε μεγαλύτερο κίνδυνο, ειδικά εάν η μητέρα ή ο πατέρας σας έχει κάταγμα ισχίου.
  • Ορμονικοί παράγοντες. Τα μειωμένα επίπεδα ορμονών του φύλου τείνουν να εξασθενίζουν τα οστά.
  • Διαιτητικοί παράγοντες.
  • Ιατρικά προβλήματα όπως η κοιλιοκάκη, η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, η νεφρική ή ηπατική νόσος, η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Πρόληψη της οστεοπόρωσης

Η καλή διατροφή και η τακτική άσκηση είναι απαραίτητα για να διατηρήσετε τα οστά σας υγιή καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής σας.

Πρωτεΐνη

Η πρωτεΐνη είναι ένα από τα δομικά στοιχεία των οστών. Ωστόσο, υπάρχουν αντικρουόμενα στοιχεία σχετικά με τον αντίκτυπο της πρόσληψης πρωτεϊνών στην οστική πυκνότητα. Οι περισσότεροι άνθρωποι παίρνουν άφθονη πρωτεΐνη στη διατροφή τους, αλλά μερικοί δεν το κάνουν. Οι χορτοφάγοι μπορούν να πάρουν αρκετή πρωτεΐνη στη διατροφή εάν αναζητούν σκόπιμα κατάλληλες πηγές, όπως σόγια, ξηροί καρποί, όσπρια και γαλακτοκομικά και αυγά για χορτοφάγους.

Σωματικό βάρος

Η έλλειψη βάρους αυξάνει την πιθανότητα απώλειας οστού και καταγμάτων. Το υπερβολικό βάρος είναι πλέον γνωστό ότι αυξάνει τον κίνδυνο κατάγματος στο χέρι και στον καρπό σας. Ως εκ τούτου, η διατήρηση του κατάλληλου σωματικού βάρους είναι καλή για τα οστά όπως και για την υγεία γενικά.

Ασβέστιο

Άνδρες και γυναίκες ηλικίας 18 έως 50 ετών χρειάζονται 1gr ασβεστίου την ημέρα. Αυτή η ημερήσια ποσότητα αυξάνεται στα 1.2gr όταν οι γυναίκες γίνονται 50 και οι άνδρες γίνονται 70. Οι καλές πηγές ασβεστίου περιλαμβάνουν:

  • Γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά.
  • Πράσινα φυλλώδη λαχανικά.
  • Κονσέρβες σολομού ή σαρδέλας με οστά.
  • Προϊόντα σόγιας, όπως το tofu.
  • Δημητριακά εμπλουτισμένα με ασβέστιο και χυμός πορτοκαλιού.

Εάν δυσκολεύεστε να λάβετε αρκετό ασβέστιο από τη διατροφή σας, σκεφτείτε να πάρετε συμπληρώματα ασβεστίου Ωστόσο, πάρα πολύ ασβέστιο έχει συνδεθεί με πέτρες στα νεφρά. Αν και ακόμη ασαφές, ορισμένοι ειδικοί προτείνουν ότι το υπερβολικό ασβέστιο, ιδίως στα συμπληρώματα, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Βιταμίνη D

Η βιταμίνη D βελτιώνει την ικανότητα του σώματός σας να απορροφά ασβέστιο και βελτιώνει την υγεία των οστών με άλλους τρόπους. Για να πάρετε αρκετή βιταμίνη D για να διατηρήσετε την υγεία των οστών, συνιστάται στους ενήλικες ηλικίας 51 έως 70 να λαμβάνουν 600 διεθνείς μονάδες (IU) και 800 IU την ημέρα μετά την ηλικία των 70 μέσω τροφής ή συμπληρωμάτων. Άτομα χωρίς άλλες πηγές βιταμίνης D και ειδικά με περιορισμένη έκθεση στον ήλιο μπορεί να χρειάζονται συμπλήρωμα. Τα περισσότερα προϊόντα πολυβιταμίνης περιέχουν μεταξύ 600 και 800 IU βιταμίνης D. Μέχρι 4.000 IU βιταμίνης D την ημέρα είναι ασφαλή για τους περισσότερους ανθρώπους.

‘Aσκηση

Η άσκηση μπορεί να σας βοηθήσει να χτίσετε δυνατά οστά και να επιβραδύνετε την απώλεια οστών. Η άσκηση θα ωφελήσει τα οστά σας ανεξάρτητα από το ξεκίνημα, αλλά θα έχετε τα περισσότερα οφέλη εάν αρχίσετε να ασκείστε τακτικά όταν είστε νέοι και συνεχίζετε να ασκείστε καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής σας. Συνδυάστε ασκήσεις δύναμης με ασκήσεις αντοχής και βάρους. Η προπόνηση δύναμης βοηθά στην ενίσχυση των μυών και των οστών στα χέρια σας και στην άνω σπονδυλική στήλη. Ασκήσεις που φέρουν βάρος – όπως περπάτημα, τζόκινγκ, τρέξιμο, αναρρίχηση σκαλοπατιών, σχοινάκι, σκι και σπορ που προκαλούν κρούσεις – επηρεάζουν κυρίως τα οστά στα πόδια, τους γοφούς και την κάτω σπονδυλική στήλη. Οι ασκήσεις εξισορρόπησης μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο πτώσης, ειδικά καθώς μεγαλώνετε. Το κολύμπι, η ποδηλασία και η άσκηση σε μηχανήματα όπως οι ελλειπτικοί εκπαιδευτές μπορούν να προσφέρουν καλή καρδιαγγειακή προπόνηση, αλλά δεν βελτιώνουν την υγεία των οστών.

Αδριανουπόλεως 1, Καλαμαριά 5ος όροφος 
Ιατρείο: +30.2310.420.491 Κινητό: +30.6974.649.802
ΤΚ 551 33. Θεσσαλονίκη

Εγνατίας 30 Έδεσσα, Κέντρο 3ος όροφος 
Ιατρείο: +30.23810.23.555 Κινητό: +30.6974.649.802
ΤΚ 582 00. Ν. Πέλλας

Follow us at Social Media