Κυήσεις υψηλού κινδύνου

Ολα όσα θα πρέπει να γνωρίζετε

Η εγκυμοσύνη υψηλού κινδύνου σημαίνει ότι εσείς ή το μωρό σας έχετε περισσότερες πιθανότητες επιπλοκών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του τοκετού ή μετά τον τοκετό. Μπορεί να έχετε μια χρόνια κατάσταση υγείας που επηρεάζει την υγεία του μωρού σας ή μπορεί να προκύψει ανησυχία για την υγεία για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Όταν έχετε εγκυμοσύνη υψηλού κινδύνου από οποιαδήποτε αιτία, θα χρειαστείτε επιπλέον φροντίδα, όπως συχνότερες προγεννητικές επισκέψεις και πιθανώς επιπλέον διαγνωστικές εξετάσεις ή θεραπεία.

Μια ποικιλία καταστάσεων υγείας προκαλούν εγκυμοσύνη υψηλού κινδύνου, όπως:

  • Μητέρα ηλικίας 35 ετών και άνω.
  • Πολύδυμη κύηση (π.χ δίδυμος κύηση).
  • Το μωρό να έχει γενετικές ανωμαλίες.
  • Ιστορικό ενός προηγούμενου μωρού με γενετικές ανωμαλίες.
  • Προηγούμενο μωρό με χαμηλό βάρος γέννησης ή πρόωρη τοκετό.
  • Προηγούμενες επιπλοκές εγκυμοσύνης.
  • Κύηση με εξωσωματική γονιμοποίηση.
  • Υποκείμενα ιατρικά νοσήματα, όπως διαβήτης, προβλήματα θυρεοειδούς ή νεφρική νόσο.

Μπορεί η φροντίδα κατά την περίοδο πριν την σύλληψη να μειώσει τον κίνδυνο εγκυμοσύνης υψηλού κινδύνου;

Δεν μπορείτε να αλλάξετε την ηλικία σας, το γενετικό σας κώδικα ή τα προβλήματα που προέκυψαν κατά τη διάρκεια προηγούμενων εγκυμοσυνών, αλλά μπορεί να είστε σε θέση να αποτρέψετε μια εγκυμοσύνη υψηλού κινδύνου, όταν προκαλείται από μια υποκείμενη κατάσταση υγείας ή από επικίνδυνες συνήθειες τρόπου ζωής όπως το κάπνισμα. Κάθε γυναίκα λαμβάνει προσαρμοσμένη φροντίδα σχεδιασμένη για τις μοναδικές ιατρικές της ανάγκες. Ωστόσο, οι περισσότερες γυναίκες με εγκυμοσύνες υψηλού κινδύνου υποβάλλονται σε επιπλέον εξετάσεις και διαδικασίες εκτός από τη συνηθισμένη προγεννητική φροντίδα.

Κατά την κύηση υψηλού κινδύνου η έγκυος επιβάλλεται να παρακολουθείται με πιο συχνές ιατρικές επισκέψεις  αλλά ενδεχομένως και σε άλλους γιατρούς, (π.χ ενδοκρινολόγο, καρδιολόγο), με εξειδικευμένες εξετάσεις ανάλογα με το πρόβλημα που αντιμετωπίζει αλλά και συχνά υπερηχογραφήματα για την στενή παρακολούθηση του εμβρύου.

Μια γυναίκα με τα παραπάνω προβλήματα υγείας σαφώς και δεν αποκλείεται από την εγκυμοσύνη, αλλά με τη σωστή παρακολούθηση μπορεί να γίνει μητέρα όπως όλες.

Η εξειδίκευση του ιατρού Ζήνωνα Οικονόμου σε μεγάλα νοσοκομεία του Λονδίνου και η αντιμετώπιση εκατοντάδων περιστατικών με κυήσεις υψηλού κινδύνου παρέχει στην έγκυο όλη την απαραίτητη φροντίδα από την αρχή της εγκυμοσύνης μέχρι την περάτωση του τοκετού και τη διάρκεια της λοχείας.

Αδριανουπόλεως 1, Καλαμαριά 5ος όροφος 
Ιατρείο: +30.2310.420.491 Κινητό: +30.6974.649.802
ΤΚ 551 33. Θεσσαλονίκη

Εγνατίας 30 Έδεσσα, Κέντρο 3ος όροφος 
Ιατρείο: +30.23810.23.555 Κινητό: +30.6974.649.802
ΤΚ 582 00. Ν. Πέλλας

Follow us at Social Media