Παρακολούθηση λοχείας και θηλασμού

Ολα όσα θα πρέπει να γνωρίζετε

Η περίοδος μετά τον τοκετό -λοχεία- ορίζεται συνήθως ως έξι εβδομάδες μετά τον τοκετό.

Αυτή είναι μια πολύ σημαντική στιγμή τόσο για εσάς όσο και για το νεογέννητο μωρό σας καθώς προσαρμόζεστε ο ένας στον άλλο και την διευρυμένη οικογένειά σας. Τις πρώτες ώρες και ημέρες μετά τον τοκετό, θα αντιμετωπίσετε πολλές αλλαγές, τόσο σωματικά όσο και συναισθηματικά. Τις επόμενες έξι εβδομάδες, το αναπαραγωγικό σας σύστημα θα επιστρέψει αργά στον τρόπο που ήταν πριν μείνετε έγκυος. Εάν κάνατε καισαρική τομή, η ανάρρωσή σας θα είναι διαφορετική από αυτήν του κολπικού τοκετού.

Το στήθος σας, το οποίο άρχισε να μεγαλώνει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, θα γεμίσει με ένα ειδικό διαυγές υγρό που ονομάζεται πρωτόγαλα για τις πρώτες ημέρες μετά τον τοκετό. Στην αρχή, όταν τα στήθη σας γεμίζουν με πρωτόγαλα και μετά μητρικό γάλα, μπορεί να διευρυνθούν, να σφίξουν και να είναι επώδυνα.

Αυτό ονομάζεται διόγκωση του μαστού και θα εξαφανιστεί μετά από μερικές ημέρες. Ο θηλασμός ενεργοποιεί την παραγωγή γάλακτος. Το «ώριμο» γάλα εμφανίζεται μέσα στις πρώτες 7 ημέρες από τον τοκετό και περιέχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία για την ανάπτυξη του νεογνού. Κατά το θηλασμό, η σύστασή του γάλακτος μεταβάλλεται ακολουθώντας τις ανάγκες του μωρού. Γι’ αυτό και η διατροφή της λεχωίδος πρέπει να είναι προσαρμοσμένη στις ανάγκες του θηλασμού. Προσπαθήστε να επιμείνετε στο θηλασμό κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, καθώς το μητρικό γάλα είναι το ιδανικό φαγητό για το νεογέννητο μωρό σας.
Αυτό όμως, που πρέπει να γνωρίζουν οι γυναίκες, που επιλέγουν να θηλάσουν, είναι πως ο θηλασμός στην αρχή δεν είναι εύκολος. Χρειάζεται λίγος χρόνος μέχρι το μωρό να συνηθίσει τη μητέρα και το αντίστροφο.

Μερικές νέες μητέρες αναπτύσσουν σωματικά προβλήματα μετά τον τοκετό. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν λοιμώξεις, δυσκολία στην ούρηση, δυσκοιλιότητα, αιμορροΐδες ή άλλες καταστάσεις. Η έγκαιρη και κατάλληλη θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση της δυσφορίας και στη θεραπεία του προβλήματος. Μπορεί να αισθάνεστε ευερέθιστες, αναποφάσιστες, ανήσυχες και επιρρεπείς σε ξαφνικές μεταβολές της διάθεσης μετά τον τοκετό. Συνήθως διαρκεί λίγες μέρες. Ορισμένες γυναίκες βιώνουν μια κατάθλιψη που είναι τόσο έντονη και συνεχής που διαταράσσει την κανονική λειτουργία τους. Αυτό ονομάζεται επιλόχειος κατάθλιψη μετά τον τοκετό και εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να διαρκέσει για μήνες. Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία είναι πολύ σημαντική για την ευημερία της μητέρας.

Η λοχεία λοιπόν, είναι μία περίοδος κατά την οποία η γυναίκα προσπαθεί να βρει τόσο τη σωματική, όσο και την ψυχική της ισορροπία μετά από την κύηση και τον τοκετό, ενώ προσπαθεί να φροντίσει το νεογνό και, αν το επιλέξει, να θηλάσει.

Αδριανουπόλεως 1, Καλαμαριά 5ος όροφος 
Ιατρείο: +30.2310.420.491 Κινητό: +30.6974.649.802
ΤΚ 551 33. Θεσσαλονίκη

Εγνατίας 30 Έδεσσα, Κέντρο 3ος όροφος 
Ιατρείο: +30.23810.23.555 Κινητό: +30.6974.649.802
ΤΚ 582 00. Ν. Πέλλας

Follow us at Social Media