Μπορώ να γυμνάζομαι τώρα που είμαι έγκυος;

Η απάντηση είναι ασφαλώς θετική!! Σύμφωνα με τα νεότερα ερευνητικά δεδομένα παγκοσμίως καταδεικνύεται ότι (σχεδόν) όλες οι γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους θα πρέπει να ασκούνται συστηματικά. Το ίδιο ισχύει και κατά τη διάρκεια της λοχείας εκτός από ορισμένες εξαιρέσεις (ανάλογα με το είδος του τοκετού και την παρουσία ή μη επιπλοκών).

Η άσκηση καθ ‘όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας μπορεί να σας βοηθήσει να παραμείνετε υγιείς και να νιώσετε καλύτερα. Η τακτική άσκηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να βελτιώσει τη στάση του σώματος σας και να μειώσει κάποια συχνά δυσάρεστα συμπτώματα της κύησης όπως οσφυαλγία (πόνο στη μέση και την πλάτη), κόπωση ή οίδημα άκρων. Επιπλέον μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου καθώς και την διάθεση της εγκύου ανακουφίζοντας το άγχος.

Άλλα οφέλη που προκύπτουν από τα νεότερα ερευνητικά δεδομένα του Αμερικανικού κολλεγίου μαιευτήρων γυναικολόγων δείχνουν ότι η άσκηση στην περίοδο της εγκυμοσύνης μειώνει την πιθανότητα υπερβολικής αύξησης του βάρους της εγκύου (>12kg), της εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη της κύησης, υπέρτασης κύησης (και προεκλαμψίας), πρόωρου τοκετού, καισαρικής τομής και μακροσωμίας του εμβρύου, αυξάνοντας την πιθανότητα να γεννήσουν με φυσιολογικό τοκετό.

Μέσω της άσκησης οι γυναίκες μπορούν να προσαρμοστούν καλύτερα στις φυσιολογικές αλλαγές που βιώνουν στη διάρκεια της κύησης και της λοχείας και να αυξήσουν τη μυϊκή δύναμη που απαιτείται για τον τοκετό.

Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις (άσθμα, σοβαρές καρδιακές παθήσεις ή  μη καλά ρυθμισμένος διαβήτης, κολπική αιμορραγία που συνεχίζεται, χαμηλός πλακούντας, αδύναμος τράχηλος) αντενδείκνυται η άσκηση στην κύηση ή πρέπει να γίνεται πού περιορισμένα. Για αυτό το λόγο ο ιατρός της θα πρέπει να ενημερώνει και να  καθοδηγεί την έγκυο για αυτό το θέμα καθ΄ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Σύμφωνα με τις διεθνείς συστάσεις κρίνεται ασφαλές οι έγκυες γυναίκες να ξεκινούν την άσκηση από το πρώτο τρίμηνο (<12 εβδομάδες) και συστήνεται η διάρκεια κάθε προπόνησης να είναι 30–60 λεπτά, ενώ η συχνότητα της από 3-4 φορές εβδομαδιαίως. Για τις γυναίκες που γυμναζόταν καθημερινά πριν την εγκυμοσύνη μπορούν να εφαρμόσουν ένα πρόγραμμα 20-30 λεπτών προπόνησης τη μέρα. Θα πρέπει να παρεμβάλλονται τακτικά διαλλείματα για ξεκούραση και η ένταση να παραμένει αρκετά ανεκτή κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Προτείνονται είδη άσκησης όπως το περπάτημα, η γιόγκα, το πιλάτες, ο χορός, η ήπια αεροβική γυμναστική, η κολύμβηση, η ποδηλασία(με στατικό ποδήλατο) αλλά και το κολύμπι.

Αντιθέτως αντενδείκνυνται η ιππασία, το μπόξ, το σκι και οι πολεμικές τέχνες καθώς έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο πτώσης και ατυχημάτων και απαιτούν κατανάλωση περισσότερης ενέργειας. Επίσης προτείνεται η έγκυος να αποφεύγει να παραμένει ξαπλωμένη με την πλάτη χωρίς ανάκληση για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Για την περίοδο της λοχείας η κατάλληλη περίοδος έναρξης άσκησης διαφοροποιείται ανάλογα με το είδος του τοκετού και την ύπαρξη επιπλοκών. Συστήνονται ασκήσεις ενεργοποίησης πυελικού εδάφους, ιδίως μετά από φυσιολογικό τοκετό μαζί με την συνήθη άσκηση της γυναίκας. Για τις θηλάζουσες μητέρες δεν υπάρχουν ιδιαίτερες συστάσεις, παρά να εξασφαλίζεται επαρκής ενυδάτωση και ο θηλασμός να προηγείται της άσκησης.

Εάν ήσασταν σωματικά ενεργοί πριν από την εγκυμοσύνη σας, μπορείτε να συνεχίσετε τη δραστηριότητά σας με μέτρο. Μην προσπαθήσετε να ασκηθείτε στον ίδιο βαθμό. Αντ’ αυτού, κάντε ό, τι είναι πιο άνετο για εσάς τώρα.

Εάν δεν έχετε ασκηθεί τακτικά στο παρελθόν, μπορείτε να ξεκινήσετε με ασφάλεια ένα πρόγραμμα άσκησης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αφού συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, αλλά μην δοκιμάσετε μια νέα, επίπονη δραστηριότητα. Το περπάτημα θεωρείται ασφαλές να ξεκινήσει όταν είστε έγκυος.